Nogle projekter kræver
en ekstra indsats

Overser din virksomhed potentiale, fordi I ikke lige har den rigtige medarbejder eller specialist ved hånden til vigtige projekter?

Projekter er jo blandt andet kendetegnet ved, at de har et bestemt start- og sluttidspunkt med en tilhørende færdiggørelsesgrad. Der er også tale om en række forbundne aktiviteter, som ikke er udført før, og som i reglen ikke skal udføres igen.

Det vil sige, at et projekt ofte kalder på kompetencer, der ikke er til stede i organisationen, da man ikke er vant til at arbejde med netop disse aktiviteter. Sådanne kompetencer skal tilvejebringes – og det kan i sig selv være noget af et projekt – oven i det egentlige projekt, som i forvejen har en deadline. Det er ikke underligt, at netop projektafvikling er en hurdle for mange virksomheder.

 

Heldigvis er der hjælp at hente

Og trenden arbejder for problemstillingen, idet stadig flere arbejder tidsbegrænset på projekter. For det er netop den tidsbegrænsede indsats fra en eller flere personer, der kan betyde den afgørende forskel. Især inden for IT, Engineering og Management er det blevet mere udbredt at arbejde med tidsbegrænsede projekter. De gode konjunkturer har også medvirket, idet "et fast job" ikke er så forjættende mere – man kan jo altid finde beskæftigelse. Men underliggende er der en trend i retning af, at stadig flere højtuddannede vælger en fleksibel tilknytning til arbejdsmarkedet. En analyse fra 2019 viser hvordan 35 % af den amerikanske arbejdsstyrke har været freelancere inden for det seneste år. Analysen viser også, at freelancerne har oplevet betydelig vækst i deres indkomst, og de forventer, at denne udvikling fortsætter i de kommende år. 60 % af freelancerne foretrækker denne arbejdsform. Fleksibelt arbejde bliver en fast del af fremtiden!

Det gør det nemmere for virksomhederne at finde de rette folk, når der konstant er et flow af kandidater med de ønskede kompetencer. Det er karakteristisk for freelancerne, at de typisk er meget erfarne på deres felt, fordi de har løst flere lignende opgaver for forskellige organisationer. Modsat de helt nyuddannede, der lægger stor vægt på at arbejde i fagligt stærke miljøer, så er freelancerne parat til at arbejde helt solo – mange får faktisk et kick af at være det faglige omdrejningspunkt – og de går derfor ikke så højt op i hvordan organisationen ellers er skruet sammen. Det er jo også en tidsbegrænset periode, de arbejder hvert sted.

 

Få tilføjet kompetencer udefra

Fordelen for virksomhederne er, at de kan tiltrække en bemanding på et højt fagligt niveau på områder, hvor de ellers ikke har nævneværdige kompetencer. Selvfølgelig er omkostningerne pr. time højere for freelancerne end for de fastansatte. Freelanceren dækker også selv sine omkostninger til ferie, sygdom og pension m.v. Timeprisen er dog sjældent så høj, som hvis man lagde projektarbejdet helt ud af organisationen til fx en leverandør, der arbejder med IT, ingeniørrådgivning eller management. Samtidig opnår man noget læring ved at gøre det selv med egne medarbejdere, der arbejder tæt på freelancerne. Og man er ikke bundet til lange opsigelser. Når projektet er afsluttet, så kan freelancerne frigøres og omkostningerne neddrosles.

Hos Professionals beskæftiger vi os med freelancere fra forskellige faggrupper, og vi har kontinuerligt en flåde af freelancere i markedet. Før vi leverer en freelancer til et projekt, laver vi en kvalitetssikring af kandidaten med hensyn til faglige og personlige kompetence i forhold til kundens behov.