Pas på skjulte omkostninger
ved projektudvikling

Et projekt er stort set defineret om forhold, der giver max usikkerhed: Det er noget, man ikke har lavet før og ikke kommer til at lave igen. Der er ingen fast organisation. Den opbygges til projektet og opløses igen, når projektet er færdigt.

Ofte kendes slutproduktet heller ikke i detaljer – og det samme gælder projektets omkostninger og varighed. Derfor er der des mere grund til at regne rigtigt omkring de faktorer, som man burde have styr på. Her er lønomkostningerne pr. time en oplagt faktor at se på.

I nedenstående anonymiserede eksempel skal en industrivirksomhed have optimeret materialeflow og lagerlogistik. Tanken om at lade en hardwareleverandør rådgive om dette blev straks forkastet. Man ville ikke lade sig begrænse af leverandørens sortiment og løsninger.

Derfor var der tre muligheder i spil:

  • Hyre et ingeniørfirma, der kan beregne og rådgive om den optimale løsning – og som senere kan stå for implementering.
  • Lade egen ingeniør stå for dette projekt. Han har ganske vist ikke den store erfaring med denne form for optimering. Til gengæld kender han virksomhedens behov og begrænsninger.
  • Hyre en freelancer, der er specialist på området.

Et ingeniørfirma skal have 1200 kr. i timen, men denne løsning blev forkastet – ikke pga. prisen men pga. nogle konkurrencemæssige betragtninger. Tilbage var valget mellem at bruge egen ingeniør eller hyre en freelance specialist. Egen ingeniør koster netto 312 kr. i timen mens en freelancer koster 600 – 700.

 

Hvorfor så ikke bare bruge egen ingeniør, når det er halv pris?

Efter nøjere beregninger og betragtninger omkring spidskompetencer faldt valget på en freelance ingeniør, som vi skaffede. For det første erkendte man, at nettolønnen på 312 kr. i timen skulle tillægges såkaldte sociale omkostninger, som ifølge DI svarer til et tillæg på 44 %, der dækker sygdom, pension, feriepenge, ATP med videre. Så er ingeniørens løn allerede steget til 450 kr. i timen, men det stopper ikke her. For denne gennemsnitsomkostning er udtryk for en fordeling på samtlige arbejdstimer, men ikke alle arbejdstimer er effektive. Ingeniøren er årligt på efteruddannelse ved deltagelse i seminarer, kurser, messer og besøg hos leverandører. Hvis denne tid fraregnes, sniger den effektive lønomkostning sig op på over 500 kr. i timen. 

Så er spændet til en freelance specialist pludselig meget indsnævret. Men der er stadig "skjulte" omkostninger ved egen ansat ingeniør, som man ikke finder hos freelanceren. Her kan nævnes alle personlige benefits som fx fitness-abonnement, bilordning, mobiltelefon m.v. Det er omkostninger, som freelanceren selv dækker af sit honorar.

 

Kompetencerne blev det afgørende

Endelig er der endnu en "skjult" omkostning, som er af ledelsesmæssig karakter. Hvor freelanceren er drevet og motiveret af sin enmands-forretning og sit speciale, der nærmest er lystbetonet – så indgår ingeniøren i en organisation, hvor han løbende skal motiveres og ledes. Det er omkostninger, som hans chefer må afholde, og som yderligere indsnævrer spændet til freelanceren. Der ville også være offeromkostninger forbundet med ingeniørens deltagelse i projektudviklingen, når han så ikke i fuldt omfang kan varetage sine normale opgaver. Dette ville i realiteten helt lukke spændet til freelanceren.

Men det helt afgørende i dette tilfælde var freelancerens kompetencer. Han havde erfaring med at være leder af sådanne projekter, hvor hardware og maskiner fra forskellige leverandører skulle bindes sammen i et effektivt og driftssikkert system. Det havde virksomhedens egen ingeniør ikke.

Spidskompetencen fra freelanceren kom bl.a. til sin ret, da input fra sensorer i maskiner fra forskellige producenter og med uens kalibrering skulle indgå som data i en PLC'er. Freelanceren havde løst samme udfordring for en tysk virksomhed i Polen – og den blev også løst for vores kunde.

Under hele projektets udvikling deltog kundens egen ingeniør på sidelinjen i udviklingen og der blev derved overført betydelige kompetencer til vores kunde – til gavn for fremtidig drift og udvikling af det nye logistik-system.

Kontakt Professionals og hør mere om, hvordan vi hurtigt og effektivt kan finde den helt rigtige freelancer til din virksomheds næste kritiske projekt.